Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter – 4 Sorting Materials into Groups

Sorting Materials into Groups

Question 1.
List five things which can be made from wood.

Answer:

  1. Table
  2. Chair
  3. Bed
  4. Stool
  5. Almirah

Question 2.
Select those objects from the following which shine :

Glass bowl
Plastic toy
Steel spoon
Cotton shirt

Answer:

  • Glass bowl
  • Plastic toy
  • Steel spoon

Question 3.
Match the objects given below with the materials from which they could be made. Remember, an object could be made from more than one material and a given material could be used for making many objects.

ObjectsMaterials
(i)  BookGlass
(ii)  TumblerWood
(iii)  ChairPaper
(iv)  ToyLeather
(v)  ShoesPlastics

Answer:

ObjectsMaterials
(i)   BookPaper
(ii)  TumblerGlass, plastics
(iii)  ChairWood, plastics
(iv)  ToyWood, plastics
(v)  ShoesLeather

Question 4.
State whether the statements given below are True of False ?

(1) Stone is transparent, while glass is opaque.
Answer:
False

(2) A notebook has lustre while eraser does not.
Answer:
False

(3) Chalk dissolves in water.
Answer:
False

(4) A piece of wood floats on water.
Answer:
True

(5) Sugar does not dissolve in water.
Answer:
False

(6) Oil mixes with water.
Answer:
False

(7) Sand settles down in water.
Answer:
True

(8) Vinegar dissolves in water.
Answer:
True

Question 5.
Given below are the names of some objects and materials : Water, basket ball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher. Group them as:

(a) Round shaped and other shapes
(b) Eatables and non-eatables

Answer:

(a) Round shaped :

  1. Basket ball
  2. Orange
  3. Globe
  4. Apple
  5. Earthen pitcher

Other Shapes :

  1. Water
  2. Sugar

(b) Eatables :

  1. Water
  2. Orange
  3. Sugar
  4. Apple

Non-eatables :

  1. Basket ball
  2. Globe
  3. Earthen pitcher

Question 6.
List all items known to you that float on water.

Answer:

  • Oil
  • Paper
  • Wood
  • Plastic mug
  • Plastic plate
  • Leaves
  • Ice
  • Wax

Question 7
Find the odd one out from the following :

(a)
1. Chair
2. Bed
3. Table
4. Baby
5. Cupboard

Answer:
4. Baby

(b)
1. Rose
2. Jasmine
3. Boat
4. Marigold
5. Lotus

Answer:
3. Boat

(c) Aluminium
1. Iron
2. Copper
3. Silver
4. Sand

Answer:
4. Sand

(d)
1. Sugar
2. Salt
3. Sand
4. Milk
5. Milk Powder

Answer:
3. Sand

InText Questions and Answers

Activity 1

Take four glass tumblers or test tubes. Fill them upto half with water. Take about one teaspoon of vinegar, lemon juice, mustard oil or coconut oil. Add a teaspoon full of vinegar to the first test tube and shake it well. Let it stand for five minutes. Repeat the same with other substances. Observe what happens. Write your observations in table 4.4.

LiquidMixes well/Does not Mix
Vinegar
Lemon juice
Mustard oil
Coconut oil
Glycerine

Answer:

LiquidMixes well/Does not Mix
VinegarMixes well
Lemon juiceMixes well
Mustard oilDoes not mix
Coconut oilDoes not mix
GlycerineDoes not mix

Activity 2

Question 1.
Take a sheet of paper and look through it towards a lighted bulb. Can you see the bulb ?

Answer:
No.

Question 2.
Now, spread 2-3 drops of an oil on the sheet of paper. Look again towards the lighted bulb through that portion of the paper on which the oil has been put. What do you observe ?

Answer:
We can see the bulb through the oiled portion of the paper but not very clearly.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.