Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter – 13 Fun with Magnets

Fun with Magnets

Question 1.
Your mother was repairing your shirt. The needle has slipped from her hand into a box containing buttons, threads etc. How will you search for the needle ?

Answer:
We will search for the needle with the help of a magnet. The magnet attracts the needle from the box containing buttons, threads etc.

Question 2.
If you are given two identical bars which look as if they might be made of iron. One of them is a magnet, while the other is a simple iron bar. How will you find out, which is which ?

Answer:
We bring iron pins near both the bars. The bar which attracts iron pins is the magnet. The bar which does not attract iron pins is a simple iron bar.

Question 3.
What will happen if a magnet is brought near a compass ?

Answer:
The north pole of compass attracts towards the south pole of magnet.

Question 4.
You are given two identical looking bars of some material. You are told that one of them is a magnet, while the other is not. Using a magnet how will you find out which is which ?

Answer:
We will bring the magnet near both the bars. The bar whose both ends are attracted to one pole of the magnet is not a magnet.
The bar whose one end is attracted to one pole of the magnet and the other end repels the magnet if brought near the same pole than the bar is a magnet.

Question 5.
Fill up the blanks :

(a) Artificial magnets are made in different shapes such as ______ , ______ and ______.

Answer:

  1. U-shaped
  2. Cylindrical
  3. Base shaped

(b) The materials which are attracted towards magnet are called ______.
Answer:
Magnetic

(c) Paper is not a ______ material.
Answer:
Magnetic

(d) In olden days sailors used to find direction by suspending a piece of ______.
Answer:
Magnet

(e) A magnet always has ______ poles.
Answer:
Two

Question 6.
State whether the following statements are true or false:

(a) A cylindrical magnet has only one pole.
Answer:
False

(b) Artificial magnets were discovered in Greece.
Answer:
False

(c) Similar poles of a magnet repel each other.
Answer:
True

(d) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
Answer:
False

(e) Bar magnets always point towards North-South direction.
Answer:
True

(f) A compass can be used to find East-West direction at any place.
Answer:
False

(g) Rubber is a magnetic material.
Answer:
False

Question 7.
It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

Answer:
Iron might have been used to make some part of pencil sharpener.

Question 8.
Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks :

Column IColumn II
N-NRepulsion
N- __________Attraction
S-N__________
_________ -SRepulsion

Answer:

Column IColumn II
N-NRepulsion
N-SAttraction
S-NAttraction
s-sRepulsion

Question 9.
Write any two properties of a magnet.

Answer:
Properties of a magnet are:

  1. Magnet has two poles-north pole and south pole.
  2. Same poles repel each other and different poles attract each other.

Question 10.
Where are poles of a bar magnet located ?

Answer:
Poles of a bar magnet are located at the ends of magnet.

Question 11.
A bar magnet has no markings to indicate its poles.How would you find out near which end is its north pole located ?

Answer:
We will suspend the bar magnet. It will come to rest in a north-south direction. The end of the magnet pointing towards north direction is called north pole.

Question 12.
You are given an iron strip. How will you make it a magnet ?

Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Science img 46
We place the iron strip on a table we stroke it with one pole of a bar magnet in one direction. When we reach the other end of the iron strip we lift the magnet and bring the same pole back to the starting end of the iron piece. We stroke again in the same direction. We repeat this process about 30-40 times. The iron strip becomes a magnet.

Question 13.
How is a compass used to find directions ?

Answer:
The compass is kept at the place where we want to know the directions. Its needle indicates the north- south direction when it comes to rest. The compass is then rotated until the north and south marked on the dial are at the two ends of the needle. Thus north and south directions are identified.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 47

Question 14.
A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed affects are mentioned in Column II. Match the statements give in Column I with those in Column II.

Column IColumn II
Boat gets attracted   towards the magnet.Boat is fitted with a magnet with north pole towards its head.
Boat is not affected by the magnet.Boat is fitted with a magnet with south pole towards its head.
Boat moves towards the magnet if north pole of the magnet is brought near its head.Boat has a small magnet fixed along its length.
Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its head.Boat is made of magnetic material.
Boat floats without changing its direction .Boat is made up non-magnetic material.

Answer:

Column IColumn II
Boat gets attracted   towards the magnet.Boat is made of magnetic material.
Boat is not affected by the magnet.Boat is made up non-magnetic material.
Boat moves towards the magnet if north pole of the magnet is brought near its head.Boat is fitted with a magnet with south pole towards its head.
Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its head.Boat is fitted with a magnet with north pole towards its head.
Boat floats without changing its direction .Boat has a small magnet fixed along its length.

InText Questions and Answers

Activity 1

Take a plastic or a paper cup. Fix it on a stand with the help of a clamp as shown in the figure below. Place a magnet inside the cup and cover it with a paper so that the magnet is not visible. Attach a thread to a clip made of steel. Fix the other end of the thread at the base of the stand. Bring the clip near the base of the cup. What happens ?
NCERT Solutions for Class 6 Science img 41
Answer:
The clip is raised in air without support, like a kite.

Activity 2

Collect various objects of day-to-day use from your surroundings. Take a magnet, touch these objects with it and observe which objects stick to the magnet Prepare a table in your notebook as shown in the following table and record your observations.

S.No.Name of the objectMaterial which the object is made of (cloth/plastic/aluminium//wood/glass iron/any other)Attracted by Magnets stick/magnet
1.Iron ballIronYes
2.ScalePlasticNo
3.ShoeLeatherNo
4.

Answer:

S.No.Name of the objectMaterial which the object is made of (Cloth/plastic/aluminium//wood/glass iron/any other)Attracted by Magnets stick/magnet
1.Iron ballIronYes
2.ScalePlasticNo
3.TableWoodNo
4.RubberRubberNo
5.GlassGlassNo
6.CoinIron, nickelYes
7.StatueAluminiumNo
8.PinsIronYes
9.ShoeLeatherNo

Activity 3

Spread iron filings on a sheet of paper. Place a bar magnet on it. Answer the questions :

Question 1.
What do you observe ?

Answer:
Iron filings stick to the magnet.

Question 2.
Do the iron filings cling all over the magnet, uniformly ?

Answer:
No.

Question 3.
Do you observe more iron filings clinging to the magnet near its ends or near its middle ?

Answer:
More iron filings cling near the ends of magnet.

Question 4.
Draw a figure of the way iron filings cling to various portions of the magnet.

Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Science img 42

Activity 4

Take a magnet Put a mark on one end of it for identification. Now suspend! it from a woodejn stand with the help of a thread so that it can freely rotate in all directions. Allow it to come to rest. Mavk the direction on the ground in which magnet comes to rest Now change the direction of the magnet by rotating it or by rotating the stand. Rotate the magnet clock-wise, anti-clockwise, put it up side down and observe the direction in which it rests.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 43
Answer:
We observe that the magnet always comes to rest in one direction.

Activity 5

We take two small toy cars. Fit a magnet each on the top of the cars such that north poles of the magnets point towards the front of the cars and south poles point towards the back. We keep one car behind the other one. Answer the questions that follow. What do we observe ?

Answer :

We observe that cars run towards each other and cling to one another.

Question 1.
Do the cars remains at their places ?

Answer:
No.

Question 2.
Do the cars run away from each other ?

Answer:
No.

Question 3.
Do we have to apply force to bring the cars near each other ?

Answer:
No.

Question 4.
Do the cars run towards each other and cling to one another ?

Answer:
Yes.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 44

Question 5.
What does the above activity shows ?

Answer:
The above activity shows that similar poles repel each other.

Activity 6

We try to put above cars front facing i.e. the north poles of the magnets of both the cars in front of each other.

Question 1.
What do you observe now?

Answer:
They run away from each other.

Question 2.
Try to bring the cars together. Do you need to apply force to bring them near each other

Answer:
Yes.

Question 3.
Forcibly, king the two cars near each other and leave. What do you observe ?

Answer:
The cars again run away from each other.

Question 4.
Try to bring back of the cars i.e. south poles of the magnets near each other. What do you observe ? Do the cars attract repel each other ?

Answer:
The cars repel each other.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 45

Question 5.
What does the above activity shows ?

Answer:
The above activity shows that similar poles repel each other.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.