Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter – 11 Light Shadows and Reflection

Light Shadows and Reflection

Question 1.
Unscramble the letters in the boxes below to make a sentence that helps us understand about opaque objects.
NCERT Solutions for Class 6 Science img 23
Answer:

NCERT Solutions for Class 6 Science img 24

Question 2.
Classify the objects or materials given below as opaque, transparent or translucent and luminous or non-Iuminous:
Air, water, a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a sheet of polythene, a CD, smoke, a sheet of plane glass, fog, a piece of red hot iron, an umbrella, a lighted fluorescent tube, a wall, a sheet of carbon paper, the flame of a gas burner, a sheet of cardboard, a lighted torch, a sheet of cellophane, a wire mesh, kerosene stove, sun, firefly, moon.

Answer:
NCERT Solutions for Class 6 Science img 40

Question 3.
Can you think of creating a shape that would give a circular shadow if held in one way and a rectangular shadow if held in another way ?

Answer:
Cylinder

Question 4.
In a completely dark room, if you hold up a mirror in front of you, will you see a right-left inverted image of yourself in the mirror ?

Answer:
No, we will not see the image because there is no light.

InText Questions and Answers

Activity 1

Make a friend stand in the Sun and measure the length of the shadow she casts on the ground. Measure such a shadow at different times of the day. Some friend, standing in the same place. Then, try and answer all these questions.

Question 1.
How was the shadow of your friend made ?

Answer:
The shape of my friend is same as her shape.

Question 2.
What is the length of the shadow ?

Answer:
The length of the shadow changes from time to time. It is shortest in the noon and longest in the morning.

Question 3.
How does this compare with the height of your friend ?

Answer:
The shadow can be smaller or longer then the height of friend.

Question 4.
What factors affects the height and position of the shadow ?

Answer:
The position of sun above us affects the height and position of the shadow.

Question 5.
Does the shadow give an accurate picture of the shape of your friend’s body ? If your friend turns around a little and then you look at the shadow, how does the shape of the shadow change ?

Answer:
The shape of shadow does not change.

Question 6.
Try and hold different objects and look at the shapes of their shadows. Do the shapes of the shadows always tell you what exactly is the original opaque body that is casting the shadow ?

Answer:
No.

Question 7.
Take a thin notebook and look at its shadow. Then, take a shoe box and look at its shadow. Do the two shadows seem to have similar shape ?

Answer:
Yes.

Activity 2

Question 1.
Light a candle. Place one end of the tube in front of the flame. Look at the flame through the tube. Can you see the flame ?
NCERT Solutions for Class 6 Science img 26
Answer:

Yes, flame of candle is seen.

Question 2.
Bend the tube in the middle as shown in Figure (a) and look at the lighted candle again. Can you see the flame this time as well ?
NCERT Solutions for Class 6 Science img 27
Answer:

No.

Question 3.
Why could we not see the flame in Q. No. (ii) ?

Answer:
Light travels in straight line, therefore, flame of candle is not seen from a bend tube.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification