CLASS 6 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (HONEYSUCKLE) POEM UNIT – 7 Vocation

Vocation

Working with the poem (Page 110-111)

Question 1:

Your partner and you may now be able to answer these questions.

(i) Who is the speaker in the poem? Who are the people the speaker meets? What are they doing?

(ii) What wishes does the child in the poem make? Why does the child want to be a hawker, a gardener, or a watchman? Pick out the lines in each stanza, which tell us this.

(iii) From the way the child envies the hawker, the gardener and the watchman, we can guess that there are many things the child has to do, or must not do.

  • Make a list of the dos and don’ts that the child doesn’t like.
  • The first line is done for you.
  • The child must The child must not
  • come home at a fixed time. get his clothes dirty in the dust.

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

——————————————————— ———————————————————

Now add to the list your own complaints about the things you have to do, or must not do.

(iv) Like the child in the poem, you perhaps have your own wishes for yourself. Talk to your friend, using “I wish I were…”

Answer:

  1. The speaker of the poem is a school-going child. Every day he happens to meet the hawker who sells bangles, the gardener who digs the garden and a watchman who keeps a close watch on the streets the whole night.
  2. The child in the poem has an innocent mind. He watches all the people around him keenly. He strongly wishes  he could lead his life his own way and enjoy the freedom just as a hawker, a gardener or a watchman.

Firstly, on his way to school every day, he notices a hawker selling bangles and he wishes he could spend all his day on the road shouting, “Bangles, crystal bangles!”. He observes that the hawker has nothing to hurry him, there is no fixed road he must take, no definite route he must go to and no allocated time when he must return home. Seeing this liberty, the young boy wishes he could become a hawker and enjoy all these things too.

Secondly, the boy meets a gardener who is busy digging away the garden with his spade. He soils his clothes with dust and dirt and nobody scolds him for performing this task even if he gets baked in the sun or gets wet in rain or sweat. Seeing this, the young boy wishes that he could become a gardener so that nobody could scold him for digging the garden or for soiling his clothes in dust or even get sweaty due to sunshine.

Thirdly, the boy sees a watchman through his open window who walks up and down in the lonely dark lane and the street-lamp would stand like a giant with one red eye in it’s head. He observes how the watchman swings his lantern and walks with his shadow at his side and he never goes to bed in his life. The young child wishes he could work like a watchman so that even he could walk the streets all night and chase the shadows with his lantern.

The child mustThe child must not
Go to school on timeWaste his time unnecessarily
Obey his parents and teachersBe ill-mannered or rude in behaviour
Go to school every dayGet baked in the sun or wet in the rain
Wake up early in the morningWalk on the dark and lonely streets at night
  1. Attempt by yourself.

Question 2:

Find out the different kinds of work done by the people in your neighbourhood. Make different cards for different kinds of work. You can make the card colourful with pictures of the persons doing the work.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Extra Questions and Answers

Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1.
Where did the child meet a hawker?

Answer:
The child met a hawker on the road when he was going to his school in the morning.

Question 2.
When did the child see a gardener

Answer:
The poet saw the gardener outside his house in the afternoon after returning from his school.

Question 3.
Why did the child want to be a gardener?

Answer:
The child wanted to become a gardener so that he could dig the ground and nobody could stop him.

Question 4.
How did the child see a watchman?

Answer:
The child was told to sleep when he saw the watchman through an open window.

Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
What did the child mention about the hawker?

Answer:
The poet said that the hawker was not in a hurry. There was no specific road which he must take. There was no fixed time for him to return his home.

Question 2.
Describe the activity of the watchman.

Answer:
The watchman was walking on the dark and lonely lane with his lantern. He was following his shadow at one side. He never went to bed in his life, according to the child.

Question 3.
What kind of life is led by the hawker, watchman and gardener?

Answer:
The hawker, watchman and gardener are performing vocational tasks. They are leading their life the way they wants to. There is no restrictions on them.

Question 4.
What activities are dear to little children? Who does the child envy and why in the poem Vocation?

Аnswer:
Children by nature love freedom and fun. They are too young to foresee the consequences of their hasty action. They are adventure loving also. Tagore in his poem “Vocation’ gives voice to the natural desires of a child. The child first sees a hawker, selling bangles.

He goes by his whim and enjoys freedom of movement. The child too wishes to become a hawker. In the afternoon he saw a gardener working with his spade and soiling his clothes. There is nobody to check or chide him. Lastly the child feels like becoming a watchman who walks the street all night. The child envies them all.

Extra Questions Value Based Type

Question 1.
Why did the child find others’ life interesting?

Answer:

The child found others’ life more interesting because he was under strict control of his family. He was not allowed to move anywhere and return home anytime. He was fed up with his life due to restrictions imposed on him.

He thought that the hawker, gardener and watchman were very happy as they could do things at their own wish. They can go anywhere at any time. Nobody restricts them and they are free to enjoy their life. So, the child wants to exchange his life with that of a hawker, a gardener and a watchman.

Summary in English

The child walks to his school at ten in the morning, Everyday he meets a bangle-seller. The man goes about at ease all day long. The child is tempted to adopt the vocation of that happy hawker.In the afternoon the child comes back from the school.

He sees a gardener working with spade in a kothi. The gardener is his own master. He soils his clothes and gets wet in the rain. But nobody scolds or punishes him. The child wishes he too were a gardener, free to do what he liked. At night the child sees the watchman on duty.

The lone man carries a lantern and keeps walking in the lane all night. The child envies the watchman. He too wants to go about freely and do what he likes.

Summary in Hindi

बच्चा प्रात: दस बजे स्कूल के लिये निकल पड़ता है। हर दिन वह एक चूड़ी विक्रता को देखता है। वह व्यक्ति सारा दिन मौज से घूमताफिरता है। बच्चे की भी इच्छा होती है कि उस सुखी फेरी वाले का धंधा अपना ले। दोपहर बाद बच्चा स्कूल से घर लौटता है।

वह एक कोठी में किसी माली को फावड़ा चलाते देखता है। माली अपनी मर्जी का मालिक स्वयं होता है। वह अपने वस्त्र भी गंदे कर लेता है और वर्षा में गीले कर लेता है। पर कोई भी व्यक्ति उसे न डाँटता है, न दण्ड देता है। बच्चे की तमन्ना होती है कि काश वह भी माली बन जाये और अपनी इच्छानुसार काम स्वतंत्र रूप से किया करे। रात को बच्चा चौकीदार को ड्यूटी देते देखता है।

वह अकेला व्यक्ति हाथ में लालटेन लिये सारी रात गली में घूमता रहता है। बच्चे को चौकीदार से भी ईष्य होने लगती है। वह कामना करता है कि वह स्वच्छन्द विचरण करे और अपनी इच्छानुसार काम करे।

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification