CLASS 6 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (HONEYSUCKLE) POEM UNIT – 5 Where Do All the Teachers Go

Where Do All the Teachers Go

Working with the poem(NCERT Page 68)

Question 1:
Answer these questions.

(i) Why does the poet want to know where the teachers go at four o’clock?

Аnswer:
The poet thinks that his teachers are not ordinary persons. He looks upon them as super or special human beings. So he wants to know where they go and what they do after the school hours.

(ii) What are the things normal people do that the poet talks about?

Аnswer:
Normal people return to their home, change their clothes, wash their faces and become fresh. They also rest for a while. Some of them go for shopping or help the children with their homework.

(iii) What does he imagine about

(a) where teachers live?
(b) what they do at home?
(c) the people with whom they live?
(d) their activities when they were children in school?

Аnswer:
(a)
The boy imagines that teachers live in joint families.

(b) They wash their socks, change into pyjamas and then watch TV.

(c) They live with their parents.

(d) When they were at school going age, they too spelt the words incorrectly, chewed chocolates in the class and were punished.

(iv) Why does the poet wonder if teachers also do things that other people do?

Аnswer:
The boy regards his teachers as special persons. They are his ideals, perfect in every respect. So he wonders if they also do things that other people do.

(v) How does the poet plan to find out? What will he do once he finds out?

Аnswer:
The poet plans to get first hand information about his teacher. He plans to follow one of his teachers and find out what he/she does. Then he will record his findings in a poem for the benefit of other children.

Question 2.
What do you think these phrases from the poem mean?

  • punished in the corner.
  • leave their greens.

Аnswer:

  • The teacher keeps an eye on all the students. In case he notices a boy eating chocolates in the classroom or making spelling mistakes, he asks the boy to stand in the corner as punishment.
  • Some of the children don’t eat their lunch in full. They leave cooked green vegetables here and there or throw them into the dustbin.

Question 3.
What does the child think about his/her teacher?

Аnswer:
For the child, the teacher is an extraordinary or mysterious person.

Question 4.
What does he want to know about his teacher? Why?

Аnswer:
The child is inquisitive or curious to know about the routine of his teacher.

Question 5.
How does the child compare his own daily activities with that of his teacher?

Аnswer:
The child goes back home in the afternoon, changes his uniform, picks his nose, watches T.V. and lives with his parents.

Question 6.
What makes him envy his teacher?

Аnswer:
The child is mischievous. He spells the words wrongly. He is punished if he ever steals a chocolate. He scribbles on the desk and soils his jeans. His teacher is free from such an unpleasant life.

Question 7.
How does the child finally decide to observe his teacher’s activities at home?

Аnswer:
The child plans to follow his teacher to his home and find out what he does. He will then write it in a poem for all children to read and understand.

Extra Questions and Answers

Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
What does the poet think about his/her teachers?

Аnswer:
The poet thinks that his teachers are not ordinary people. They are very special for him. His teachers are perfect and possess many qualities.

Question 2.
What did the poet want to know about his teachers?

Аnswer:
The poet wanted to know the schedule of his teachers and their routine after the school hours.

Question 3.
Why did the poet want to follow one of his teachers?

Answer:
The poet was curious to know about the daily routine of his teachers after the school hours so he wanted to follow one of his teachers.

Question 4.
What is the theme of the poem?

Answer:
The theme of the poem is to show the curiosity of a child to know about his/her teachers private life. For a small child, a teacher is not a simple person like others but a very special and ideal.

Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
How does an ordinary person live in a house?

Answer:
An ordinary person has-to wash his socks, wear pyjamas and live with his mother and Practice father in a house. They watch TV and clean their nose with the little finger.

Question 2.
What kind of mistakes kids commit during their childhood?

Answer:
Children lose their hymn books, leave green vegetables and throw them in a dustbin during their childhood. They also scribble on their desks tops and wear dirty clothes.

Question 3.
What does a little child think of his/her teacher? What does the child decide to explore?

Аnswer:
For a child a teacher is some important or special person. He cannot think of his/her teacher as an ordinary being. He becomes curious to know how his teacher lives in his house or spends his time or wears casual dress. He wonders whether the teacher has his parents or he too was once a school going child.

He also wants to know whether the teacher was also naughty who made mistakes and was punished. He decides to find out the truth by going to the teacher’s home.

Question 4.
What is the mystery about the child’s school teacher? How does it plan to discover the truth?

Аnswer:
For a little kid his teacher is an ideal and mysterious person. He compares his own way of living with that of the teacher. He wants to know whether the teachers too live in houses, wash their socks and watch TV.

Further if the teacher too used to make spelling mistakes, do mischief and was punished at school. The wondering child decides to go to the teacher’s home to discover how he lives. Then he plans to put all his information in a poem

Extra Questions Value Based Type

Question 1.
Do you think the poet considers his teachers to be like an ordinary man? Give reasons to support your answer.

Answer:
The poet does not think that his teachers are like ordinary people. He wonders whether his teachers live in their houses and wash their socks. He wonders if they wear pyjamas. The poet is not sure whether they watch TV and clean their nose with the little finger like other people.

The poet wonders if his teachers live with their mother and father. He wonders if his teachers were punished for making mistakes.He thinks that his teachers have never lost their books. He thinks that his teachers are perfect human beings.

Extra Questions Extract Based Type

Extract 1

Directions (Q. Nos. 1 -6) Read the extract given below and answer the following questions.

Where do all the teachers go When it’s four o’clock?
Do they live in houses And do they wash their socks?
Do they wear pyjamas And do they watch TV?
And do they pick their noses The same as you and me?

Question 1.
What did the poet ask himself?

Answer:
The poet asks himself whether his teachers behave like an ordinary person and lead a life like a simple person.

Question 2.
Do you think the poet was curious to know about his teachers? Give a reason to support your answer.

Answer:
Yes, the poet was curious to know about his teachers that’s why he kept asking many questions to himself.

Question 3.
What kind of comparisons being drawn by the poet?

Answer:
The poet compared his teachers with an ordinary man and wondered if teachers wear pyjamas and watch TV like common men.

Question 4.
Give synonym for the word ‘wash’.

(a) Clean
(b) Kind
(c) Good
(d) Select
Answer:
(a) Clean

Question 5.
What is the meaning of ‘pick their nose’?

(a) Remove the nose
(b) Use fingers to remove dirt from the nose
(c) Cut the nose
(d) None of the above
Answer:
(b) Use fingers to remove dirt from the nose

Question 6.
For the child his teacher is

(a) very cruel
(b) very talented
(c) very kind
(d) a special person
Answer:
(d) a special person

Extract 2

Directions (Q. Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Do they live with other people Have they mums and dads?
And where they ever children And were they ever bad?
Did they ever, never spell right Did they ever make mistakes?
Were they punished in the corner If they pinched the chocolate flakes?

Question 1.
What kind of mistakes are being committed by students?

Answer:
The students can commit mistakes by writing wrong spellings and eating chocolates in the class.

Question 2.
Do you think the teachers were once children?

Answer:
Yes, the teachers were once children because everybody has to pass that stage to become an adult.

Question 3.
What kind of punishment is given to a student in a class?

Answer:
Teachers punish students by making them stand in the corner of a class.

Question 4.
Give one word substitute for a person, who teaches in a school.

(a) Student
(b) Gardene
(c) Driver
(d) Teacher
Answer:
(d) Teacher

Question 5.
Write synonym for the word ‘mistake’.

(a) Correct
(b) Error
(c) Pinch
(d) Bad
Answer:
(b) Error

Question 6.
Who are referred as ‘they’?

(a) Parents
(b) Children
(c) Teachers
(d) None of the above
Answer:
(c) Teachers

Summary in English

For a little child, his/her teacher is special, not an ordinary person. So he wonders where the teachers go after the school hours.He wants to know if they live in houses and also wash their clothes. He wonders if they feel relaxed at home, wear pyjamas and watch TV.

He is also eager to know if the teachers have their parents at home, and if they too were naughty at school, spelt the words wrongly, ate chocolates in the class, and were told to stand in the corner as punishment. The child compares his own habits with those of the teachers in their childhood.

They too must have lost their prayer book, wore dirty jeans and scribbled on the desktops.The child plans to follow his teacher to find out what he/she does at home. He will then record that in a poem. The teacher will read that poem to other children as a fun.

Summary in Hindi

एक छोटे बच्चे के लिये उसका शिक्षक कोई साधारण व्यक्ति नहीं, विशेष व्यक्ति होता है। उसे हैरानी होती है कि स्कूल की छुट्टी होने के पश्चात शिक्षक जाते कहाँ हैं।वह जानना चाहता है कि शिक्षक भी क्या घरों में रहते हैं तथा अपने वस्त्र स्वयं धोते हैं। वह सोच नहीं पाता कि क्या शिक्षक घर पर सहज हो जाते हैं, पैजामा पहन कर टी.वी. देखते हैं।

वह यह जानना चाहता है कि क्या उनके भी माता-पिता घर पर होते हैं, क्या वे भी अपने विद्यार्थी जीवन में शैतानी करते थे, शब्द गलत लिखते थे, चाकलेट कक्षा में चबाते थे, तथा उन्हें दण्ड स्वरूप कक्षा के एक कोने में खड़ा कर दिया जाता था।बच्चा अपनी आदतों की तुलना शिक्षक के बचपन की आदतों से करता है।

हो सकता है शिक्षक भी अपनी प्रार्थना पुस्तिका खो देते हों, गंदी जीन्स पहनते हों तथा डेस्क के ऊपर कुछ लकीरें खींचते हों। बच्चा योजना बनाता है कि वह शिक्षक के पीछे उसके घर तक जाकर उनकी गतिविधियों की जानकारी लेगा। फिर वह जानकारी को कविताबद्ध कर देगा। शिक्षक उस पुस्तक को मजा लेने के लिये दूसरे बच्चों को पढ़कर सुनायेगा।

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus cursus rutrum est nec suscipit. Ut et ultrices nisi. Vivamus id nisl ligula. Nulla sed iaculis ipsum.