CLASS 6 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (HONEYSUCKLE) CHAPTER – 8 A Game of Chance

A Game of Chance

Working with the text (NCERT Pages 103 and 104)

A. Complete the following sentences from memory choosing a phrase from those given in brackets.

1. …………………. was held at the time of the Eid festival. (A big show, A big fair, A big competition)

2. Tradesmen came to the village with all kinds of goods ………………. (to display, to buy, to sell)

3. Uncle told me ………………… while he was away. (not to buy anything, not to go anywhere, not to talk to anyone)

4. The owner of the LuckyShop wanted every body present ………. (to play the game, to win a prize, to try their luck)

5. The first time I took a chance I got …………………. (a bottle of ink, two pencils, a trifle)

6. Uncle told me that the shopkeeper had made …………………… (a fool of me, a good profit, friends with many people)

Answer:

1. A big fair
2. to sell
3. not to buy anything
4. to try their luck
5. two pencils
6. a fool of me

B. Answer the following questions.

Question 1.
Why do you think Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence?
Answer:

Rasheed’s uncle asked him not to buy anything in his absence because the .shopkeepers could make him fool and take away his money.

Question 2.
Why was the shop called ‘Lucky Shop’?
Answer:

The shop was named ‘Lucky Shop’ so that it could persuade people to try their luck and play the game.

Question 3.
An old man won a clock and sold it back to the shopkeeper. How much money did he make?
Answer:

The old man made ₹15 by selling the clock to the shopkeeper again.

Question 4.
How many prizes did the boy win? What were they?
Answer:

The boy won four prizes – a comb, a fountain-pen, a wrist-watch and a table lamp. He was very happy.

Question 5.
Why was Rasheed upset?
Answer:

Rasheed was upset because he thought he was unlucky to win any big prize in the game.

Question 6.
In what way did the shopkeeper make fool of Rasheed?

Answer:
The shopkeeper gave Rasheed things of little value. He persuaded Rasheed to try his luck again and again. Rasheed spent all his money on a trifle.

Working with Language (NCERT Pages 104 to 106)

A. The words given against the sentences below can be used both as nouns and verbs. Use them appropriately to fill in the blanks.

1. (i) The two teams have ………………….. three matches already, (play)
(ii) The last day’s ……………. was excellent.

2. (i) She has a lovely …………… (face)
(ii) India ………………… a number of problems these days.

3. (i) He made his ……………. in essay-writing, (mark)
(ii) Articles ……………. ‘sold’ are reserved.

4. (i) The police are ……………. the area to catch the burglars, (comb)
(ii) An ordinary plastic ……………. costs five rupees.

5. (i) He gave a ……………. in answer to my question, (smile)
(ii) We also ………………. to see him smile.

6. (i) He said he to be invited to the party.(hope)
(ii) We gave up of his joining the party.

7. (i) The boys put up …………….a good athletic (show)
(ii) The soldiers ………………….. great courage in saving people from floods.

8. (i) You deserve a ……………. on the back for your good performance, (pat)
(ii) The teacher …………….the child on the cheek to encourage her.

Answer:
1. (i) played
(ii) play

2. (i) face
(ii) is facing

3. (i) mark
(ii) marked

4. (i) combing
(ii) comb

5. (i) smile
(ii) smiled

6. (i) hoped
(ii) hope

7. (i) show
(ii) showed

8. (i) pat
(ii) patted

B. Notice the use of ‘there’ in the following sentences.

  • There was a big crowd at the fair.
  • There were many things I’d have liked to buy.

Now rewrite the following sentences using ‘there’ in the beginning. Look at the following examples.

  • I can do nothing to help you.
  • There is nothing I can do to help you.
  • A man at the door is asking to see you.
  • There is a man at the door asking to see you.

1. This park has beautiful roses.
2. Your story has no fun in it.
3. We have no secrets between us.
4. My village has two primary schools.
5. This problem can be solved in two ways.

Answer:
1. There are beautiful roses in this park.
2. There is no fun in your story.
3. There are no secrets between us.
4. There are two primary schools in my village.
5. There are two ways to solve this problem.

C. Fill in the blanks in the paragraph below with words from the box.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 1

There was a …………. Eid fair in our village. We could buy anything from a …………. toy to a …………. camel. I went to the fair on its …………. day with Uncle and Bhaiya. We went to the Lucky Shop. It was very …………. I tried my luck but did not win any prize. Later, Uncle told me that I was more …………. than …………. .

Answer:
huge, tiny, big, last, interesting, foolish, unlucky.

Speaking and Reading Aloud (NCERT Pages 106 and 107)

Question 1.
Suppose you are Rasheed. Describe in your own words your visit to the fair. Do not refer to the Lucky Shop.

Answer:
One day, my uncle took me to the Eid fair. He left me with our domestic help Bhaiya. He warned me not to go too far away. I must not buy anything in his absence. He went away to spend time with his friends. I with Bhaiya visited one shop to another. My uncle returned after some time and bought me many gifts.

Question 2.
Read aloud the two paragraphs that describe the boy and the old man at the Lucky Shop.

Answer:
Do it yourself. It is to be done individually.

Question 3.
Listen to these children. What are they talking about?

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 2

B. Work in pairs. One of you is an agent and the other is a client looking for a accommodation in a hotel. Talk to each other. Use the clues given below.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 3
Answer:

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 4

Dictation (NCERT Page 108)

Some words are given below. Listen carefully to the word from the list the teacher speaks and write against it another word that has the same pronunciation, but different spelling.

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 5
Answer:

NCERT Solutions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 8 A Game of Chance 6

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification