CLASS 6 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (A PACT WITH THE SUN) CHAPTER – 4 The Old-Clock Shop

The Old-Clock Shop

Question 1.
What made Ray think the visitor was not really a shopper?

Answer:
Ray’s rich experience told him that the visitor was not a shopper. One man stood at the door and the other man, with no sign of friendliness in his eyes, came towards him.

Question 2.
Why do you think he had come to the shop?

Answer:
The visitor did not come to buy anything from the shop. Perhaps, his intention was to rob the owner of the shop. He was in dire need of money.

Question 3.
How did Ray communicate with him?

Answer:
Ray was deaf and communicated with his customers by writing messages on a notepad. His customers also write their replies on the notepad.

Question 4.
What do you think the man said to his friend who waited at the door?

Answer:
The older man pointed to his ears and shook his head from side to side. Probably, he conveyed to his friend who waited at the door that the shopkeeper could neither hear nor speak.

Question 5.
Ray was not a pawnbroker. Why then did he lend money to people in exchange for their old watches and clocks?

Answer:
Ray was not a pawnbroker, a person who lends money at interest on the security of an . article. He did not lend money on interest. However, he was kind and helpful. He could not say ‘no’ to the needy people who place their watches or clocks before him.

Question 6.
The watch was nothing special and yet had great powers.” In what sense did it have ‘great powers’?

Answer:
The watch was very ordinary. But it had the power to pull out a person from a difficult situation. The two men got money without committing any crime in the shop. The shopkeeper also saved himself from any untoward incident. Therefore, the watch had great powers.

Question 7.
Do you think the man would ever come back to pick up the watch?

Answer:
No, the older man would never come back to pick up his watch because he got a price much higher than the cost of the watch.

Question 8.
When did, ‘the unfriendly face’ of the visitor turn truly friendly?

Answer:
The unfriendly face of the visitor turned truly friendly, when he got a fifty-dollar note for his ordinary watch. He was happy.

Extra Questions and Answers

Extra Questions Very Short Answer Type 

Question 1.
Who was Ray?

Answer:
Ray was the owner of an old-clock shop in USA. He was deaf and kind-hearted man. He communicated with his customers by writing on a notepad.

Question 2.
Who came to Ray’s shop after he finished his work?

Answer:
Two last-minute shoppers came to Ray’s shop after he finished working on a clock and about to close the shop.

Question 3.
Why did the older man smile for the first time?

Answer:
The man smiled for the first time because Ray wrote on his notepad whether he can help him. Both of them knew why he and his friend came to the shop.

Question 4.
Why did the older man take out his wrist watch?

Answer:
The older man seemed to feel a little easier and took out his wrist watch to exchange it for money.

Question 5.
When did Ray get angry?

Answer:
Ray felt angry when the visitor kept one of his hands restlessly in his right coat-pocket. He felt that the man had a gun.

Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
Describe the appearance of the two men who came to Ray’s shop?

Answer:
The two last-minute shoppers were looking in dire need of money. One appeared to be in his twenties while the other was closer to fifty. The younger man stayed at the door while the older man came in with no sign of friendliness in his eyes.

Question 2.
What role the notepad played between the older man and Ray?

Answer:
The notepad played an important role between the older man and Ray. Ray was deaf so he communicated by writing message on his notepad. The older man also replied to Ray by writing answers and queries on the notepad.

Extra Questions Long Answer Type

Question 1.
How did Ray manage to please the two last-minute shoppers?

Answer:
Ray was able to hide his fear after noticing the two last-minute shoppers. He understood that they were unfriendly and carrying a gun. Ray knew that they were in dire need of money and could do anything to get money. Ray kept his cool and acted patiently.

He started interaction with the older man by writing messages on his notepad. He was ready to help them. Ray read their evil minds and knew why the older man entered the shop and the younger stayed at the door.

Ray gave him a fifty-dollar note in exchange of an ordinary wrist watch. The older man became happy as he knew the amount is much higher than the cost of the watch.

Extra Questions Value Based Type

Question 1.
How did clocks give a timeless message by striking together?

Answer:
The clocks in the shop gave a message of humanity by striking together at the midnight. Their sweet musical message was filled with hope and joy. No matter how evil a mind is, it can be changed with kindness and love.

The two men came to the shop with an intention to rob the shopkeeper that night as they were in dire need of money. The shopkeeper understood their motive but behaved in a gentle way. Ray’s warm behavior changed their evil mind and they took a fifty-dollar note and went away peacefully.

The message of peace and goodwill towards all was felt by three men in the old-clock shop.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification