CLASS 6 NCERT SOLUTION FOR ENGLISH (A Pact with the Sun) CHAPTER – 1 A Tale of Two Birds

A Tale of Two Birds

Question 1.
How did the two baby birds get separated?

Answer:
A strong wind uprooted many trees, destroyed the nest and killed the mother bird. The wind blew away the two baby birds to the other side of the forest. This is how they got separated.

Question 2.
Where did each of them find a home?

Answer:
One of them came down near a cave where a gang of robbers lived. The other stayed outside a Rishi’s ashram, a little distance away.

Question 3.
What did the first bird say to the stranger?

Answer:
The first bird saw the king and called the robbers to hurry up and take his jewels and his horse.

Question 4.
What did the second bird say to him?

Answer:

  • The second bird welcomed the king to the ashram and requested him to have some water.
  • The bird told him to take rest and make himself comfortable.

Question 5.
How did the Rishi explain the different ways in which the birds behaved?

Answer:
The Rishi explained one is known by the kind of company one keeps. The first bird imitated the robbers.
It learnt bad things from robbers. The second bird repeated what it learnt at the ashram.

Question 6.
Which one of the following sums up the story best?

(i) A bird in hand is worth two in the bush.
(ii) One is known by the company one keeps.
(iii) A friend in need is a friend indeed.

Answer:
(ii) One is known by the company one keeps.

Extra Questions and Answers

Extra Questions Very Short Answer Type

Question 1.
Why did the king visit the forest
?

Answer:
The king of the country visited the forest to hunt. He saw a deer in the forest and rode after it.

Question 2.
How did the mother bird die?

Answer:
The mother died as a result of a strong wind which uprooted many trees in the forest and destroyed her nest.

Question 3.
What made the king sit down under a tree?

Answer:
The king rode on for a long time in the forest. He was very tired so he came near a tree and sat down under it.

Extra Questions Short Answer Type 

Question 1.
How did the king meet the first bird in the forest?

Answer:
The king became very tired in the forest after following a deer. He sat down under a tree. He looked up and saw a brown bird who was calling robbers to take away his jewels and horse.

Question 2.
What did the king tell the Rishi about those birds?

Answer:
The king told the Rishi that the two birds behaved in a different way with him though they looked the same. The king was amazed after meeting the two birds in the forest.

Question 3.
Why the king was amazed after meeting two birds?

Answer:
The king was amazed to see different behaviors of two birds who were looking alike.

Extra Questions Long Answer Type 

Question 1.
Describe the king’s encounter with those birds in the forest.

Answer:
The king came to the forest to hunt. He followed a deer and lost his way. He became tired and sat under a tree. He was shocked when he heard that a brown bird called robbers to take his jewels away. He became afraid and ran away from the place.

The king reached the ashram and sat down under another tree. A bird welcomed him and asked him to take rest.The bird told him to have some water and make himself comfortable. He noticed that the bird looked like the same brown bird. The bird told the king that the brown bird was his brother and lives with robbers.

Extra Questions Value Based Type

Question 1.
Do you agree that a person is known by the company he keeps? Give reasons to support your answer.

Answer:
Yes, a person is known by the company he keeps. In the story, the two birds got separated due to a strong wind and one lived with robbers and the other stayed outside an ashram. The first bird imitated the robbers as it learnt bad things from them.

It talked about robbing and harming people. The second bird repeated what it learnt at the ashram and talked about helping people. It welcomed the king and offered him water and requested him to take rest. Both of them behaved differently though they looked the same due to difference in their upbringing.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification