Class 6 Maths NCERT Solutions for Chapter 8 Decimals Ex – 8.1

Decimals

Question 1.
Write the following as numbers in the given table:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 1
Solution:
On filling the given table, we have
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 2

Question 2.
Write the following decimals in the place value table:

(a) 19.4
(b) 0.3
(c) 10.6
(d) 205

Solution:
Let us make a common place value table, assigning appropriate place value to the digits in the given numbers. We have,
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 3

Question 3.
Write each of the following as decimals:

(a) Seven- tenths
(b) Two tens and nine-tenths
(c) Fourteen point six
(d) One hundred and two ones
(e) Six hti red point eight

Solution:
(a) Seven-tenths = \frac { 7 }{ 10 }  = 0.7
(b) Two tens, 9 – tenths = 20 + \frac { 9 }{ 10 }  = 20.9
(c) Fourteen point six = 14.6
(d) One Hundred and 2-ones = 1 x 100 + 0 x 10 + 2 x 1 + 0 x \frac { 1 }{ 10 }
= 100 + 0 + 2 = 102.0
(e) Six hundred point eight = 600.8

Question 4.
Write each of the following as decimals:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 4
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 5
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 6

Question 5.
Write the following decimals as fractions. Reduce the fractions to lowest form:

(a) 0.6
(b) 2.5
(c) 1.0
(d) 3.8
(e) 13.7
(f) 21.2
(g) 6.4

Solution:
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 7
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 8

Question 6.
Express the following as cm vising decimals:

(a) 2 mm
(b) 30 mm
(c) 116 mm
(d) 4 cm 2mm
(e) 162 mm
(f) 83 mm

Solution:
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 9
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 10

Question 7.
Between which two whole numbers on the number line are the given numbers lie?

Which of these whole numbers is nearer the number?
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 11
(a) 0.8
(b) 5.1
(c) 2.6
(d) 6.4
(e) 9.1
(f) 4.9

Solution:
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 12

Question 8.
Show the following numbers on the number line.

(a) 0.2
(b) 1.9
(c) 1.1
(d) 2.5

Solution:
(a)
 Since 0.2 > 0 but <1. There are 2 tenth in it. Divide the unit length between 0 and 1 into 10 equal parts and take 2 parts as shown below. Thus, A represents 0.2.

(b)
 Since 1 < 1.9 < 2. Divide the unit length between 1 and 2 into 10 equal parts and take 9 parts as shown below. Thus, A represents 1.9.

(c)
 Since 1 < 1.1 < 2. Divide the unit length between 1 and 2 into 10 equal parts and take 1 part as shown below. Thus, A represents 1.1.

(d)
 Since 2 < 2.5 < 3. Divide the unit length between 2 and 3 into 10 equal parts and take 5 parts as shown below. Thus, A represents 2.5.
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 16

Question 9.
Write the decimal number represented by the points A, B, C, D on the given number line

tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 17
Solution:
Since A lies between 0 and 1 and the unit length between 0 and 1 stands divided in 10 equal parts. Also A is at the 8th point.
Thus, A represents 0.8.
Since, B lies between 1 and 2 and the unit length between 1 and 2 stands divided in 10 equal parts. Also, B lies 3 points ahead of 1. Therefore, B represents 1.3.
Since C and D lies between 2 and 3 and the unit length between 2 and 3 stands divided between 2 and 3 in 10 equal parts. Also C and D respectively lies 2 and 9 points ahead of 2.
∴ C represents 2.2 and D represents 2.9.

Question 10.
(a)
 The length of Ramesh’s notebook is 9 cm 5 mm. What will be its length in cm?
(b) The length of a young gram plant is 65 mm. Express its length in cm.

Solution:
(a)
 Length of Ramesh’s notebook
tiwari academy class 6 maths Chapter 8 Decimals 18
(b) Length of gram plant
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 8 Decimals 19

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification