Class 6 Maths NCERT Solutions for Chapter 7 Fractions Ex – 7.6

Fractions

Question 1.
Solve:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 74
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 75
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 76
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 77
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 78

Question 2.
Sarita bought \frac { 2 }{ 5 }  metre of ribbon and Lalita \frac { 3 }{ 4 }  metre of ribbon.
What is the total length of the ribbon they bought?

Solution:
Ribbon bought of Sarita = \frac { 2 }{ 5 }  m
Ribbon bought of Lalita = \frac { 3 }{ 4 }  m
Total length of the ribbon bought = \left( \frac { 2 }{ 5 } +\frac { 3 }{ 4 } \right)  m
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 79

Question 3.
Naina was given 1\frac { 1 }{ 2 }  piece of cake and Najma was given 1\frac { 1 }{ 3 } piece of cake. Find the total amount of cake was given to both of them.

Solution:
Number of pieces of cake consumed by Naina = 1\frac { 1 }{ 2 }
Number of pieces of cake consumed by Najma = 1\frac { 1 }{ 3 }
Total amount of cake consumed = 1\frac { 1 }{ 2 } +1\frac { 1 }{ 3 }
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 80

Question 4.
Fill in the boxes:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 81
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 82
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 83
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 84

Question 5.
Complete the addition-subtraction box.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 85
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 86
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 87

Question 6.
A piece of wire \frac { 7 }{ 8 }  metre long broke into two pieces. One piece was \frac { 1 }{ 4 }  metre long. How long is the other piece?

Solution:
Total length of wire = \frac { 7 }{ 8 }  metre
Length of a piece of wire = \frac { 1 }{ 4 }  metre
∴ Other piece of wire =\left( \frac { 7 }{ 8 } -\frac { 1 }{ 4 } \right)  metre
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 88

Question 7.
Nandini’s house is \frac { 9 }{ 10 }  km from her school. She walked some distance and then took a bus for \frac { 1 }{ 2 }  km to reach the school. How

Solution:
Total distance of Nandini’s house from her school = \frac { 9 }{ 10 }  km
Distance for which bus was taken = \frac { 1 }{ 2 }  km
∴ Distance walked by Nandini for home
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 89

Question 8.

Asha and Samuel have bookshelves of the same size partly filled with hooks. Asha’s shelf is \frac { 2 }{ 5 }  th full and Samuel’s shelf is \frac { 5 }{ 6 }  th full. Whose bookshelf is more full? By what fraction?

Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 90
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 91

Question 9.
Jaidev takes 2\frac { 1 }{ 5 }  minutes to walk across the school ground. Rahul takes \frac { 7 }{ 4 }  minutes to do the same. Who takes less time and by what fraction?

Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 92

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification