Class 6 Maths NCERT Solutions for Chapter 7 Fractions Ex – 7.4

Fractions

Question 1.
Write shaded portion as fraction. Arrange them in ascending and descending order using correct sign ‘>’, ‘=’, ‘>’ between the fractions:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 42
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 43
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 44
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 45

Question 2.
Compare the fractions and put an appropriate sign.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 46
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 47
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 48

Question 3.
Make five more such pairs and put appropriate signs.

Solution:
Five more such pairs may be taken as under:
Compare the fractions and put an appropriate sign.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 49

Question 4.
Look at the figures and write ‘<’ or ‘>’, ‘=’ between the given pairs of fractions.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 50
Make five more such problems and solve them with your friends.

Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 51
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 52

Question 5.
Five more such problems are as under:

Look at the figures given in question 5 and write ‘<’ or ‘>’ or ‘=’ between the pairs of fractions.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 53
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 54

Question 6.
How quickly can you do this? Fill appropriate sign. (<, =, >)

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 55
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 56
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 57

Question 7.
The following fractions represent just three different numbers. Separate them into three groups of equivalent fractions, by changing each one to its simplest form.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 58
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 59
On separating them into three groups of equivalent fractions, we have
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 60

Question 8.
Find answers to the following. Write and indicate how you solved them.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 61
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 62

Question 9.
Ila read 25 pages of a book containing 100 pages. Lalita read \frac { 2 }{ 5 }  of the same book. Who read less?

Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 63

Question 10.
Rafiq exercised for \frac { 3 }{ 6 }  of an hour, while Rohit exercised for \frac { 3 }{ 4 }  of
an hour. Who exercised for a longer time?

Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 64

Question 11.
In a class A of 25 students, 20 passed in first class; in another class B of 30 students, 24 passed in first class. In which class was a greater fraction of students getting first class?

Solution:
Fraction of students getting first class in class A
=\frac { 20 }{ 25 } =\frac { 20\div 5 }{ 25\div 5 } =\frac { 4 }{ 5 }
Fraction of students getting first class in class B
=\frac { 24 }{ 30 } =\frac { 24\div 6 }{ 30\div 6 } =\frac { 4 }{ 5 }
Clearly, an equal number of students got 1st class in both the classes.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification