Class 6 Maths NCERT Solutions for Chapter 7 Fractions Ex – 7.3

Fractions

Question 1.

Write the fractions. Are all these fractions equivalent?
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 18
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 19
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 20

Question 2.
Write the fractions and pair up the equivalent fractions from each row.

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 21
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 22

Question 3.
Replace □ in each of the following by the correct number:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 23
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 24
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 25
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 26

Question 4.
Find the equivalent fraction of \frac { 3 }{ 5 }  having
(a)
 denominator 20
(b) numerator 9
(c) denominator 30
(d) numerator 27

Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 27
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 28

Question 5.
Find the equivalent fraction of \frac { 36 }{ 48 }  with

(a) numerator 9
(b) denominator 4

Solution:
(a)
 ∵ 36 ÷ 9 = 4
∴ We divide the numerator and denominator by 4
\frac { 36 }{ 48 } =\frac { 36\div 4 }{ 48\div 4 } =\frac { 9 }{ 12 }
(b) ∵ 48 ÷ 4 = 12
∴ We divide the numerator and denominator by 12
\frac { 36 }{ 48 } =\frac { 36\div 12 }{ 48\div 12 } =\frac { 3 }{ 4 }

Question 6.
Check whether the given fractions are equivalent:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 29
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 30

Question 7.
Reduce the following fractions to simplest form:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 31
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 32
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 33
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 34
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 35

Question 8.
Ramesh had 20 pencils, Sheelu had 50 pencils and Jamaal had 80 pencils. After 4 months, Ramesh used up 10 pencils, Sheelu used up 25 pencils and Jamaal used up 40 pencils. What fraction did each use up? Check if each has used up an equal fraction of their of her/his pencils?

Solution:
Fractions of pencils used by Ramesh, Sheelu and Jamaal are \frac { 10 }{ 20 } ,\frac { 25 }{ 50 }  and \frac { 40 }{ 80 }  respectively.
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 36
Thus, these fractions are equal.

Question 9.
Match the equivalent fractions and write two more for each:

NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 37
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 38
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 39
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 40
NCERT Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions 41

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification