Chapter 13 Limits and Derivatives Ex – 13.2

Question 1.

Find the derivative of x2 – 2 at x = 10.

Solution:

let f(x) = x2 – 2

Differentiating (i) with respect to x, we get

f'(x) = 2x

At x = 10, f'(10) = 2(10) = 20.

Question 2.

Find the derivative of 99x at x = 10.

Solution:

let f(x) = 99x

Differentiating (i) with respect to x, we get

f'(x) = 90

At x = 100, f'(100) = 99.

Question 3.

Find the derivative of x at x = 10.

Solution:

let f(x) = x

Differentiating (i) with respect to x, we get

f'(x) = 1

At x = 1, f'(1) = 1.

Question 4.

Find the derivative of the following functions from first principle.

(i) x3 – 27

(ii) (x – 1)(x – 2)

(iii) \frac { 1 }{ { x }^{ 2 } }

(iv) \frac { x+1 }{ x-1 }

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 1
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 2
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 3
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 4
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 5

Question 5.

For the function

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 6

Prove that f'(1) = 100f'(0)

Solution:

We have

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 7

Question 6.

Find the derivative of xn + axn-1 + a2xn-2+

…. + an-1x + an for some fixed real number a.

Solution:

Let f(x) = xn + axn-1 + a2xn-2+

…. + an-1x + an

Differentiating (i) with respect to x, we get

f'(x) = nxn-1 + (n – 1)axn-2 + …… + an-1

Question 7.

For some constants a and b, find the derivative of

(i) (x – a)(x – b)

(ii) (ax2 + b)2

(iii) \frac { x-a }{ x-b }

Solution:

(i) Let f(x) = (x – a)(x – b) ….(1)

Differentiating (1) with respect to x, we get

f'(x) = (x – a)(x – b)’ + (x – a)’ (x – b)

⇒ f'(x) = (x – a) + (x – b) = 2x – a – b

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 8

Question 8.

Find the derivative \frac { { x }^{ n }-{ a }^{ n } }{ x-a }  for some constant a.

Solution:

Let f(x) = \frac { { x }^{ n }-{ a }^{ n } }{ x-a }  ….(i), where a is a constant.

Differentiating (i) with respect to x, we get

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 9

Question 9.

Find the derivative of

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 10

Solution:

(i) Let f(x) = 2x-\frac { 3 }{ 4 }  …(1)
Differentiating (i) with respect to x, we get
f'(x) = 2·1 – 0 ⇒ f'(x) = 2.
(ii) Let f(x) = 5x3 + 3x – 1)(x – 1)

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 11
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 12
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 13

Question 10.

Find the derivative of cos x from the first principle.

Solution:

Let f(x) = cos x

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 14
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 15

Question 11.

Find the derivative of the following functions:

(i) sin x cos x
(ii) secx
(iii) 5 secx + 4 cosx
(iv) cosecx
(v) 3 cotx + 5 cosecx
(vi) 5sinx – 6 cosx + 7
(vii) 2 tanx – 7 secx.

Solution:

(i) Let f(x) = sin x cos x … (1)
Differentiating (1) with respect to x, we get

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 16
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 17
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.2 18