Chapter 13 Limits and Derivatives Ex – 13.1

Evaluate the following limits in Exercises 1 to 22.

Question 1.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 1

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 2

Question 2.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 3

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 4

Question 3.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 5

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 6

Question 4.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 7

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 8

Question 5.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 9

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 10

Question 6.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 11

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 12
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 13

Question 7.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 14

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 15

Question 8.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 16

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 17

Question 9.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 18

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 19

Question 10.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 20

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 21

Question 11.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 22

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 23

Question 12.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 24

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 25

Question 13.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 26

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 27
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 28

Question 14.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 29

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 30

Question 15.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 31

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 32

Question 16.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 33

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 34

Question 17.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 35

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 36
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 37

Question 18.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 38

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 39

Question 19.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 40

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 41

Question 20.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 42

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 43

Question 21.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 44

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 45

Question 22.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 46

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 47

Question 23.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 48

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 49

Question 24.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 50

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 51

Question 25.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 52

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 53

Question 26.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 54

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 55
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 56

Question 27.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 57

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 58

Question 28.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 59

Solution:

Adding (ii) and (iii), we get 2b = 8 ⇒ b = 4

Substituting the value of b in (iii), we get

4 – a = 4 ⇒ a = 0

Thus a = 0 and b = 4.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 60

Question 29.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 61

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 62

Question 30.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 63

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 64
NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 65

Question 31.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 66

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 67

Question 32.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 68

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 13 Limits and Derivatives Ex 13.1 69