A Letter to God Comprehension Passages

Comprehension Check – I

Question 1: What did Lencho hope for?

 

Answer 1:

 

Lencho hoped for a good rain as it was much needed for a good harvest.

 

Question 2:

 

Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

 

Answer 2:

 

Lencho compared the raindrops with new coins because they were promising him a good harvest resulting in more prosperity. That is why, he said “The big drops are ten cent pieces and the little ones are fives.”

 

Question 3: How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?

 

Answer 3:

 

The rain changed into hailstones. As a strong wind began to blow and huge hailstones began to fall along with the rain. The hailstorm did not pass quickly and field was white, like it was covered with salt. All the crops in Lencho’s field got destroyed because of that bad weather conditions.

 

Question 4: What were Lencho’s feelings when the hail stopped?

 

Answer 4:

 

Lencho’s soul was filled with sadness as he saw the condition of his field. He was filled with grief and sorrow after the hail stopped because everything was ruined and there was nothing that he could feed his family with. He could see a bleak future for the family.


Comprehension Check – ll

 Question 1: Who or what did Lencho have faith in? What did he do?

 

Answer 1:

 

Lencho had strong faith in God. He believed that God can see everything, even what is deep in one’s conscience and help everyone in one’s problems.

 

He wrote a letter to God requesting him for help. He demanded a hundred pesos to sow his field again and live until crops com e, or else his family would go hungry.

 

Question 2: Who read the letter?

 

Answer 2:

 

Postman saw the letter and went to his boss. N ever in his career, Postman had seen a letter addressed to God. So, Postmaster read the letter.

 

Question 3: What did the postmaster do then?

 

Answer 3:

 

The postmaster read the letter and broke out laughing, but soon he became serious and was moved by the Lencho’ s faith in God and wished. He also had that much faith in God and came up with the idea of answering the letter. He didn’t want to shake Lencho’ s faith. So, he decided to collect money from all possible sources and send it to Lencho on behalf of God.

Comprehension Check – III

 

Question 1: Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?

 

Answer 1:

 

Lencho was not surprised at all to find a letter with money from God. He had full confidence and was sure that God will help him.

 

Question 2: What made him angry?

 

Answer 2:

 

Lencho became angry when he counted the money. There were only seventy pesos in the envelope whereas Lencho had demanded a hundred pesos. The difference in the amount made him angry. He though t that the men in the post office had stolen his that money.

Take Your IIT JEE Coaching to Next Level with Examtube

  • Mentoring & Teaching by IITians
  • Regular Testing & Analysis
  • Preparation for Various Engineering Entrance Exams
  • Support for School/Board Exams
  • 24/7 Doubts Clarification